Hårvård

Hur du tar hand om ditt hår – hårvård & skötsel

hårvård skötsel

För många är håret ens sätt att uttrycka sig, vare sig om det är en enkel honungsblond färg eller ett djärv neonrosa. Håret är även en av de aspekter som drar till mest uppmärksamhet, det är bland något av de första saker man ser hos en ny person.

Självklart vill man då hålla sitt hår så hälsosamt och glänsande som möjligt. Men hur ska man veta vad som är bra och vad som är dåligt för sitt egna hår? De här kommer jag gå igenom nu. Jag kommer guide dig genom hur du kan ta hand om ditt hår och ge det den eftersuktande lyster du önskar.

Anpassning efter din hårtyp

Innan du går ut för att köpa nya produkter till ditt hår är det första du bör göra att ta reda på vad din hårtyp är samt gå igenom din hårhistoria. Hur gör jag då detta?

Det första du bör göra är att ta reda på din hårtyp. Det finns flertal olika typer men att hitta bilder och information om varje typ av hår kan hjälpa dig på vägen. Du kan även fråga din frisör då de bör veta detta på direkten.

olika hårtyper

De olika hårtyperna

Som nämnt ovanför finns det flera olika hårtyper. De hårtyper som finns är följande:

 • Rakt
 • Vågigt
 • Lockigt
 • Krulligt

Det är väldigt enkelt att se om ditt hår är rakt eftersom det torkar platt och förblir så. Dock finns det vissa som tror att deras hår är rakt men egentligen kan vara vågigt, detta beror på att man använder fel produkter.

Vågigt, lockigt och krulligt hår är lite svårare att definiera vilken av de man hör till. Precis som att rakt hår egentligen kan vara vågigt kan även vågigt vara lockigt, om man använder sig av fel produkter, eller om man har värmeskadat hår.

Inom hårtyperna vågigt, lockigt och krulligt finns ännu fler underkategorier, dessa är:

 • 2a, 2b & 2c – Vågig hårtyp
  • -2a är mer tunt, vågorna är väldigt subtila och man kan enkelt platta det. 2a hår är ofta mer platt vid rötterna.
  • -2b är också mer platt vid rötterna men har mer definierade formade vågor som börjar vid mitten. Vågorna är även mer tjocka på 2b än de är på 2a och tar mer tid att platta till.
  • -2c hår är tjockare och mer definierat än 2a & 2b. Märker du att ditt vågiga hår lätt blir frissigt är det sannolikt att du har 2c typ.
 • 3a, 3b & 3c – lockig hårtyp
  • -3a hårtyp har en tendens att vara mer skinande med stora lösa lockar.
  • -3b har mer grova, fjädrande lockar och är tightare än 3a hårtyp är. Denna typ har även en tendens att bli torrare så det är bra att återfukta.
  • -3c är tighta korkskruvslockar och kan ha en omkrets lika stor som en penna till ett sugrör.
 • 4a, 4b, 4c – krulligt hårtyp
  • -4a är en hårtyp med mer täta fjädrande, formade lockar och kan ha en omkrets lika liten som en nål.
  • -4b sitter ännu tätare än vad 4a gör, dessa lockar kan även böjas i en z-form.
  • -4c har ett tightare zig-zag mönster och är ömtåligare än vad 4b är. Har man hårtyp 4c bör man även märka att ens hår blir väldigt mycket kortare när det torkat jämfört med när det är blött och borstat.
hårtyp gäller även skägg

Vad man bör och inte bör göra

Jag har själv varit med om hur mitt hår blir när jag använt helt fel produkter eller inga alls för den delen. Det kan gå väldigt snett och ens hår kan till slut se ut som en lejonman. Vilket man självklart vill undvika.

För att hjälpa ditt hår att nå sin ultimata lyster bör du ta vara om det, detta kan du göra genom att börja med några enkla steg.

Först och främst ska du använda rätt produkter för din hårtyp, är ditt hår lockigt använd då produkter som är till för lockigt hår. Detsamma gäller om du har färgat det, använd då produkter som är anpassade för att bevara färgen.

Du bör även undvika att använda värmeverktyg alltför ofta, någon gång i månaden är okej. Gillar du ditt hår när det är platt, så börja vänja ditt hår till att inte bli tvättat varje dag så slipper du använda värmeverktygen för ofta.

Använd gärna olika inpackningar och behandlingar på ditt hår, de hjälper att ge håret mer lyster och läcka det från olika skador, eller i alla fall göra det finare.

Vad du inte bör göra är att tvätta håret varje dag, detta leder till att de naturliga oljorna försvinner och lämnar ditt hår tort, slitet och att det inne i hårbotten produceras allt mer fett.

Undvik även att borsta ditt hår när det är blött eftersom det sliter väldigt mycket på håret och kan orsaka onödig skada.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *