Hudvård

Ta hand om huden under sommaren

ta-hand-om-huden-under-sommaren

Sommaren börjar närma sig. Sol, bad och värme, så många fantastiska saker med årstiden. Men tyvärr så är det inte bara positivt.

Sommarvärmen och klimatet under årstiden kan vara väldigt utmattande för huden, vi har nog alla märkt att ansiktet kan bli oljigare än vanligt eller torrare. Men frukta inte, jag ska berätta de bästa tipsen på hur du kan bevara din hud och få den efterlängtade sommarlystern.

Exfoliera huden

Att exfoliera huden är en grundsten i hudvård och är något man bör göra året om. Dock är det extra viktigt under sommartiderna för få len och mjuk hud. Huden tappar många hudceller varje minut, om du inte exfolierar de kommer de bara lagras på din hud och ge en matt och torr effekt. Detta är något jag börjat göra 2 gånger i veckan och det gör en så stor skillnad.

Du kan enkelt exfoliera din hud med en kroppsskrubb, ansiktsskrubb eller med naturliga ämnen du har hemma som kaffe, salt och olja mixat tillsammans.

Beroende på din hud typ bör du inte göra det för ofta då du kan få utslag eftersom din hud kan bli utmattad. Om du har känslig hud bör du även använda en mildare skrubb.

Använd mindre smink

Såklart vill många av oss fortfarande kunna sätta på vårt glamorösa smink även under sommartider, foundation, puder, mascara, hela köret. Men det är inte alltid bra för din hud under sommaren eftersom fuktighet och värme minskar hudens förmåga att andas ut.

Du kan fortfarande sminka dig men testa istället att använda en tonad fuktkräm, mindre puder m.m. för att ge din hud en paus och låta det andas. De har nästan samma effekt som en vanlig foundation har och ger en naturlig lystring.

Vatten är din bästa vän

Att dricka vatten är alltid viktigt men lite viktigare under sommaren, man blir lätt uttorkad i sommarvärmen. Att alltid ha med en flaska med vatten är både bra för din kropps inre och din hud, vatten bidrar till mjukare hud och tar bort “gifter” från din hud. Försök dricka minst 2 liter vatten om dagen.

Återfukta din hud

Det är alltid viktigt att återfukta huden men under sommaren behöver huden extra omsorg. Se till att alltid tvätta ditt ansikte med en ansiktstvätt och lägga på en återfuktande kräm innan du applicerar ditt smink, detsamma gäller även på kvällen. Detta är nästan ett krav för din hud under sommaren, då olja byggs upp och kan enkelt leda till aknebildning.

använd solkräm
Ta hand om din hud genom att alltid använda solkräm vid solljus

Använd alltid solkräm

Se alltid till att införskaffa en ny solkräm när sommaren börjar rulla in och solen kommer fram. Solkräm är viktigt då solljus kan bidra till utmattning av huden och snabba på bildning av rynkor, använd därför alltid solkräm och applicera det på kroppen vart annan timma om du ska vistas en längre tid i solen.

Ta alltid hand om dina fötter

När sommaren rullar fram och vinterskorna börjar komma av vill man självklart växla om till sandaler.  Många av oss fokuserar mer på ansiktet och kan lätt glömma av fötterna. Om du då vill att de ska extra fina ut i dina sandaler kan du börja använda en fotskrubb och fila bort den döda huden. Du kan unna dig själv en pedikyr hemma eller på salongen, varför inte slänga på lite nagellack också.

Ta hand om ögonområdet

Det här är också en del många kan glömma bort, det är inte så självklart att man bör behandla sitt ögonlock med samma omsorg som resten av huden. Under sommaren kan även olja byggas upp vid ögonlocken och tynga ner dem.

Se till att även tvätta dina ögonlock och under öga med vatten och införskaffa en bra ögonkräm eller gelé. De hjälper att återfukta ditt ögonlock och under ögon samt förhindrar rynkor.

Byt ansiktskräm och tvätt

Det finns en stor skillnad mellan krämer och ansiktsvätt under vintern och sommaren. Vinters anpassade krämer och ansiktstvättar är tjockare och fokuserar mer på att förhindra torr hud medan sommaranpassade ansiktstvättar och krämer är lättare för huden och förminskar uppbyggnad av olja.

nötter-och-fibrer
Nötter innehåller antitoxiner vilket förhindrar inflammationer

Investera i antitoxiner

Krämer, serum och solkrämer med antitoxiner förhindrar inflammationer under sommartiden. De förhindrar även överlag rynkor och skador beroende på omgivning m.m. Jag finner att antitoxiner har hjälpt min hud något enormt under sommaren. Det är även bra att implementera antitoxiner i ens diet. Några exempel på detta är citrusfrukter, grönt te, nötter och fiber.

Glöm inte att träna

Det kan vara lite extra jobbigt att träna i värmen men ge inte upp för det. Träning är inte bara bra för kroppen men även för huden. Det förbättrar ens blodflöde vilket i sin tur ger dina hudceller mer syre och hjälper hud att läka skador som solbränna och akne. Du kan enkelt träna hemma med en skön fläkt eller ta dig ut på en springtur i den friska luften.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *