Hudvård

Solkräm och Solskydd – svar på om hur du skyddar dig från solen

Solkräm & Solskydd- Svar om hur du skyddar dig

I många delar av landet har det börjat bli allt varmare och solen tittar fram mer och mer. Sommaren är snart här vilket betyder sol, bad och många roliga dagar med vänner. Allt fler tar sig ut på promenader eller andra utomhus aktiviteter för att känna värmen solen ger oss.

Men det betyder även att man lätt kan få solbränna, vilket inte är särskilt bekvämt och man måste börja använda sig av solkräm. Men vad är rätt sätt att använda det och hur mycket ska jag ta? Det här är vanliga frågor som jag ska besvara åt dig idag.

Hur fungerar solkräm?

Solkräm är till för att förhindra skador på huden från UV strålning m.m. Det förhindrar solbränna och minskar risken för hudcancer. Ingredienserna faller in i 2 huvudkategorier, fysiska- och kemiska blockerare. De fysiska innehåller oftast antingen titandioxid eller zinkoxid och skapar en sorts barriär för UV-strålning.

Kemiska blockerare innehåller ofta Oxybenzone, Avobenzone eller Homosalate. De kemiska blockerarna absorberar UV-strålningen så huden inte gör det, istället för att blockera dessa som de fysiska. Förutom dessa ingredienser innehåller även solkräm många olika vitaminer och liknande för en positiv påverkan på huden.

Måste jag använda solkräm?

Om du vill att din hud ska förbli hälsosam så ja det måste du. Att utsätta huden för direkt solljus konstant kan leda till en större risk för hudcancer men även försämra din huds kvalité. Det finns även en chans att det kan påskynda bildning av rynkor och åldra huden snabbare. Därför bör du alltid bära solkräm när du ska vistas i direkt solljus på både kropp och ansikte.

Hur och när ska jag applicera solkräm?

Om du planerar att vistas ute i solen en längre tid bör du applicera ett första lager solkräm ungefär en kvart innan du beger dig ut. Du behöver inte täcka hela kroppen i solkräm, endast de områden som kommer utsättas för direkt solljus såsom axlar, ansikte, ben eller annat. När du applicerar din solkräm bör du använda ungefär ett shotglas mängd solkräm och du bör applicera ett nytt lager ungefär varannan timma. Om du ska befinna dig vid stranden för att bada och sola bör du göra det oftare eftersom en del solkräm enkelt kommer av när du badar. Du kan dock välja att köpa vatten resistent solkräm som ger dig lite mer än en timma att applicera ett nytt lager efter ett dopp.

Vilken solkräm ska jag välja?

Det finns en stor variation av solkräm med flera olika SPF nivåer. När det kommer till att välja den rätta bör du tänka på vad standard temperaturen är där du befinner dig och den mängd sol du utsätts för dagligen.  Men helst ska solkrämen vara SPF 30 eller högre för bästa effekt.

Applicera solkräm
Applicera solkräm på rätt sätt

Behöver jag köpa ny solkräm om jag redan har en från förra året?

Det hela beror på om din solkräm har nått sitt utgångsdatum. Precis som smink och mat har även solkräm ett utgångsdatum. Många av solkrämerna har sitt utgångsdatum skrivet på flaskan så ta en titt där innan du applicerar en gammal solkräm för att vara på den säkra sidan.

Om solkrämen har gått ut kommer den inte fungera lika effektivt eller kanske inte fungera alls. Om solkrämen har bytt färg är det även ett stort tecken på att den börjar eller har blivit dålig. Då borde du inte använda den även om den inte nått utgångsdatumet, det är alltid bättre att vara på den säkra sidan och införskaffa en ny.

Förhindrar solkräm hudcancer?

Solkräm förhindrar inte hudcancer, det finns fortfarande en risk att du kan få det oavsett men solkräm hjälper dock till med att minska denna risk. Vissa kan även tro att solkräm inte behövs om man inte har lätt för att bränna sig men det gör det ändå.

Kan solkräm ensamt skydda mig från solen?

Nej inte direkt, solkräm är självklart en nödvändighet vid långa vistelser ute i solen. Men det är ändå bra att ta andra steg för ytterligare skydd. Solkräm ska vara mer av den sista åtgärden än den första eftersom det inte håller dig skyddad helt ensamt.

Du bör även försöka att inte vistas i solen allt för länge och om du ska det bör du bära skyddande kläder, solglasögon och hat för att undvika solsting. Försök även hitta skuggiga platser för att kunna svalka av dig och ge din hud en kort paus. Se även till att alltid ha med dig vatten när du ska ut i solen en längre tidsperiod, det är viktigt att hålla sig hydratiserad.

Skyddar solkräm från solen
Skyddar solkräm från solen?

Måste jag använda solkräm på ansiktet?

Du behöver inte solkräm på ansiktet men du behöver någon form av solskydd. Istället för solkräm kan du t.ex. använda en kräm med SPF eller BB Cream, tonad kräm m.m. som innehåller SPF 30 eller högre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *