Parfym

Hur använder jag parfym på bästa sätt?

applicera parfym på bästa sätt

Det är viktigt att använda parfym på bästa sättet. Att spreja på lite parfym på morgonen och kliva ut ur dörren mot sina dagliga ärenden är något många av oss gör utan att tänka mer på det. Men många av oss har nog märkt att doften börjar försvinna efter en kort tid och man behöver spreja på lite mer parfym igen.

Tänk om det fanns ett sätt att få parfymen att hålla längre, att slippa packa ner den vart man än går. Som tur är så finns det, allt beror på hur man använder den och applikationen vilket jag ska gå igenom här så även er parfym kan hålla längre.

Applicera parfym på rätt sätt

Att bära en doft på rätt sätt kräver lite finess, dock är det inte svårt eller krävande att göra detta. Visste du att var man ska applicera parfymen varierar beroende på de kläder och de smycken man bär? Hur man applicerar parfymen har även en stor roll i hur länge doften varar.

Gnugga inte parfym, spreja endast

När du väl applicerat din parfym är det vanligt att man gnuggar ihop handlederna och sedan nacken. Det är en vana många har och gör på instinkt. Men det många inte vet är att det här är väldigt dåligt om man vill framhäva den verkliga doften från parfymen.

Detta beror på att när man gnuggar ihop handlederna så skapas en friktion som i sin tur värmer upp huden vilket gör att parfymen tappar sin verkliga effekt. Spreja istället på lite på vardera handled och nacke, låt det sedan sitta utan att göra något med det.

Spreja inte parfym på torr hud

Det många inte vet är att parfym håller inte lika länge om man sprejar doften direkt på huden då den är torr.  Om du vill att doften ska sitta i längre kan du applicera en kräm innan du sprejar eller en kroppslotion för bästa effekt.

Var man ska applicera parfym

Det finns ett stort missförstånd att man bör applicera sin parfym på kläderna, men så är det inte riktigt. Applicerar du parfymen på dina kläder framhävs inte den verkliga doften och parfymen kan dofta väldigt annorlunda.

Ibland kan den till och med dofta sämre än den gör i flaskan och den håller inte heller särskilt länge, det kan även resultera i oönskade fläckar. Istället bör man applicera parfymen på handleder, nacke, knäveck m.m. Detta beror på att applikation på pulsområden gör att doften blandas med din naturliga doft och även håller en längre tidsperiod.

Om man dock befinner sig i ett varmare klimat är det bättre att inte applicera parfymen direkt på kroppen då de naturliga oljorna som kommer från kroppen när man svettas kan förstöra parfymens varaktighet.

I sådana klimat bör man istället applicera doften på håret, en sjal eller liknande då hår och plagg som sjalar rör sig tillsammans med vinden vilket hjälper att behålla parfymens naturliga doft samt bevara hur länge den håller.

applicera parfym efter dusch
Parfym skall helst appliceras efter du har duschat eller badat

Applicera parfym efter en dusch eller ett bad

Ett annat tips för att få din parfym att hålla extra länge är att applicera den direkt efter du duschat eller badat. Se dock till att din hud har torkat innan och du har smörjt in dig med en kräm eller kroppsolja.

Applicerar du doften direkt efter en dusch kommer parfymen på ren hud, det finns inga andra dofter som kan ändra på parfymen, den håller därav längre.

Hur mycket parfym ska man spreja?

Mindre är mer när det kommer till parfym, för mycket resulterar enkelt i huvudvärk. Håll dig till att spreja ca 1–2 gånger.

Genom att minska på mängd parfym du använder får du en mer subtil doft och din parfym tar inte slut lika snabbt. Om du skulle råka spreja för mycket kan du lätt ta bort parfymen med våtservetter eller sminkbortagning.

Förvaring av parfym och omgivning

Hur och var du förvarar din parfym har en stor effekt på dess doft och hållbarhet. Förvara du den fel kan det påskynda åldringsprocessen för en parfym.

Det första du bör veta är att inte byta din parfyms omgivning allt för ofta då de inte gillar att växla från varmt till kallt i och med att detta kan sätta igång olika kemikaliska reaktioner som påskyndar åldringen för parfymen.

parfym som håller sig
Det finns flera sätt att göra så att din parfym luktar längre

Var och hur bör parfym förvaras?

När du ska välja en plats för att förvara din parfym bör du inte ha badrummet som förstahandsval, att förvara parfym i badrum kan göra t.ex. fräscha citrusdofter mindre fräscha och göra att de luktar konstigt.

Det beror på att badrum ofta är väldigt ångande och fuktiga från varma duschar m.m. Detta klimat har då en negativ påverkan på parfymen. Istället bör du förvara din parfym i ca 20 grader Celsius utan direkt solljus på doften.

Det är även bättre att förvara din parfym i den originalförpackningen den kom i än att placera den utanför förpackningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *