Parfym

Parfymvärlden och dess dofter

parfym och dofter

Visst är det svårt att hitta en ny parfym när de finns så många olika parfymtyper och doftfamiljer. Alla vill hitta vår egen signaturdoft men det känns ju näst intill omöjligt när det finns så mycket att välja på?

Hur gör man då? Jo det är därför jag finns här. Jag kommer gå igenom de olika doftfamiljerna och de olika typer av parfym som du kan välja mellan för att ge dig en lite bättre förståelse och göra det enklare för dig att välja parfym.

Parfymkategorierna

När du letar efter en ny parfym kommer du märka att de alla har olika “kategorier”, t.ex. kan parfymen vara märkt som Eau de Cologne, Eau de Toilette, Parfum m.m. Så vad är då skillnaden mellan dessa?

Eau de Cologne

Eau de Cologne är den mildaste av alla parfym typer, här använder man en lösning av ca 3% parfymblandning och i dessa finns oftast eteriska oljor som man löser direkt i utspädd alkohol. De vanligaste dofter av oljorna som användas är lavendelolja, citron-, bergamott- eller rosmarinolja.

Jag finner själv att Eau de Cologne är en parfym typ som är passande under varma sommardagar när man vill ha en mildare doft, något med mer mystik. De kan även hålla i flera timmar, beroende på tillverkaren.

Eau de Toilette

Eau de Toilette är en mer uppfriskande parfym typ som består av 3 – 8% parfymblandning. Den här typen av parfym håller ca 3 timmar beroende på var du applicerar den.

Eau de Toilette är en av de mest populära parfymtyperna och passar perfekt för daglig användning. Jag älskar en Eau de Toilette under varma vår- och sommardagar på grund av dess uppfriskande dofter. Jag tycker att de är perfekta för de mer svettiga dagarna eftersom de enkelt döljer lukten.

Eau de Parfum

Eau de Parfum har en starkare doft och kan även hålla lite bättre på kläder och hår än de andra typerna. De har även olika noter, det vill säga toppnoter, mellannoter och basnoter.

Eau de Parfum brukar även hålla mellan 4–5 timmar. Jag tar gärna på mig Eau de Parfum om jag ska ut på kvällen och inte vill pausa i det jag håller på med, för att applicera mer doft. Den starka doften hjälper även att hålla mig fräsch medan man dansar på nattklubben.

Parfum

Parfum är den starkaste av de alla och kan hålla upp till 24 timmar, i min erfarenhet måste man därav vara varsam med hur mycket man sprejar på sig då det enkelt kan bli för mycket.

Även här finns toppnoter, mellannoter och basnoter och på grund av dess styrka bör man spreja denna typ på kroppens pulspunkter. Det vill säga käke, handleder, knäveck m.m. för att låta doften sakta transformera sig och inte bli för mycket.

Parfum finner jag bäst då man reser eller är i en situation där man inte har tillgång till att spreja på mer ofta. Ska du åka flygplan eller tåg i några timmar för att snabbt lämna väskorna och sedan ut igen? Då är Perfum typen den bästa för det.

parfym doftfamiljer

Parfymernas doftfamiljer

Precis som det finns olika dofttyper finns det även doftfamiljer, det är här ens egna preferens kommer in i bilden. Några av de vanligaste doftfamiljerna är:

Blommiga parfymer

Den här är rätt självklar till vad detta innebär, blommiga parfymer har ofta dofter såsom rosor, lavendel, Ilja m.m. Blomdofter finner jag vara mer klassiska och vänliga, de får en att lukta som en varm sommardag och har en sorts nostalgi till sig.

Orientaliska parfymer

Orientaliska parfymer består ofta av vanilj, animaliska aromer, kryddor, blommor m.m. De är en mer traditionell doftfamilj och jag tycker att de passar perfekt för en mer mystisk doft.

Träparfymer

Träparfymer är precis som det låter, de finns mängder av olika dofter inom denna familj såsom sandelträ, cederträ och patchouli. Trädofter är mer signalerade mot män än kvinnor.

Läderparfymer

I läderfamiljen ingår ofta noter av honung, trä, tobak och tjära. Denna familj är också lite mer av en klassisk parfymdoft, de passar bra till finare evenemang och middagar.

Skogsparfymer

Skogsparfymer, även känt som chypre, har noter av ek mossa, bergamott m.m. Denna doftfamilj är mer subtil och enkel.

Kryddiga parfymer

Bland den kryddiga doftfamiljen finns noter av kanel, muskot, peppar m.m. De kryddiga parfymerna är mer maskulin och mer djärv, den passar män men även ”starka” kvinnor.

Aromatiska parfymer

Denna familj har noter av örtkryddor som timjan, salvia, rosmarin m.m. Aromatiska dofter är väldigt uppfriskande.

Ozoniska parfymer

Den ozoniska doftfamiljen är väldigt uppfriskande och fräsch, de är ofta hav och strandrelaterade vilket gör de perfekta till en sommarparfym.

Citrusparfymer

Citrusparfymer är mer friska dofter, de är en väldigt lugnande och klassisk doftfamilj.

Fruktiga parfymer

Fruktiga dofter är väldigt populära, de har ofta noter av persika, äpple, aprikos och hallon.

Godisparfymer

Godisparfymer ger en än mer barnslig känsla, de kan vara väldigt nostalgiska och har ofta inslag av vanlig och tonkabönor.

parfym kategorier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *